2011. január 12., szerda

Utazások a múlt mélyébe - 3) Pamírid (nevezik pamír-ferganai típusnak is)



Igazi rejtély ez a teljes egészében europid típus, amelynek két jelentős előfordulása a Kárpát-medence és a tőlünk 8 ezer kilométerre levő Pamír térsége (ott üzbég, karakalpak, tadzsik és más török-tatár népek között figyelhető meg). 







 
Annyira europid jellegű, hogy nehéz elkülöníteni a turanid és a taurid típusoktól, különösen, ha azok nem tisztán fordulnak elő. Másrészt legtöbbször kevert formája figyelhető meg (65 %-ban pamiro-turanid, 20%-ban pamiro-armenid és csak 15 %-ban tiszta formában). Szvsz ez azt jelenti, hogy vagy nagyon ősi jellegű, vagy messziről érkezett (vagy mindkettőt).



Mind a honfoglalás kori, mind a mai magyarok 10-15 %-ának embertípusa változatlanul. (Henkey Gyula szerint a kunoknál 17-18 % az aránya.) Míg a turanidok a kora-középkori Magyarország nemességével kapcsolhatók össze, addig a pamiridek főként a harcosok, a közvitézek lehettek.  (Bár ebben sem értenek egyet a szakértők: van aki az előkelőkhöz társítja a típust.) Mint olvastam, mai képi világunkban a „kiaszott arcú alföldi parasztok” megtestesítői.

                                                          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.